ŠTO SMO ČISTIJI, SVE SE VIŠE PEREMO

Moja baba je nekada koristila ceđ kao univerzalno rešenje ― i za glavu i za veš. Sada za svaku peraću potrebu imamo poseban preparat. Nešto nas mnogo prlja. Šta?


        Prošlo je vreme kuge, tifusa, buva, a čovek je udario u sve jača sredstva za pranje. Moja baba je nekada koristila ceđ kao univerzalno rešenje ― i za glavu i za veš. Smeđe kocke kuvanog sapuna dobro su prale i čak skidale fleke. Sada za svaku peraću potrebu imamo poseban preparat.
        Uzmimo za primer kosu. Samo za njenu negu treba nam čitava polica puna flašica i tuba: šampon, regenerator, pakovanje, gel, silikonske kapi itd. Nekad je bilo svega tri-četiri vrste šampona i razlikovali su se samo po mirisu: breza, kopriva, jabuka... Predlažem vam da odete u najbližu prodavnicu, otvorite šampon sa mirisom breze, zatvorite oči i udahnete miris svog detinjstva. U tom smislu i Kosili bi mogao da pomogne. (Neutralna RH vrednost, šta je to uopšte? I kakvu je RH vrednost imala babina ceđ?)
        Ko hoće da namuči čoveka, neka mu da da bira. A izbor današnjih šampona za pranje kose, i to u okviru istog proizvođača, izgleda otprilike ovako:
        1) šampon za suvu i oštećenu kosu
        2) šampon za volumen (?!)
        3) šampon za farbanu kosu
        4) šampon za kovrdžavu kosu
        5) šampon za ispravljanje kovrdžave kose
        6) šampon za suvu i oštećenu kovrdžavu kosu...
        Kad god vidim reklamu za nov šampon, zadivi me domišljatost tima zaduženog za izmišljotine. Za pranje tela imamo izbor sličnog obima: gelovi i mleka za tuširanje, kupke i mirišljave soli, aroma i SPA terapije... Kad se tako temeljno ribamo od glave do pete, zašto nam je veš toliko prljav da ga ne može dovesti u red „običan” deterdžent? Nekad je čovek radio sa zemljom, kupao se nedeljom i mirisao na sapun za ruke, a danas, više ništa ne može da ga opere.
        Nešto nas mnogo prlja.
        Šta?

Нема коментара:

Постави коментар